Hyldeblomst “fritter” med rosengelé og hyldeblomstchampagne

Lækre Hyldeblomst “fritter” med rosengele og Hyldeblomstchampagne er nogle opskrifter som Sinnet Tiwaz her giver videre. Danmark har en rigdom af natur som kan bruges til mange lækre retter.

Det er snart Midsommer og det er lige nu at hylden har de fuldt udsprungne smukke, hvidlige skærme, som kan bruges til lækre retter, hyldedrikke og også hyldeblomstchampagne.

Hyldeblomst “fritter” med rosengelé

2 æg
100g  mel
2dl mælk
10 buketter hyldeblomst

Sådan gør du

Rør æggeblommer med mel og mælk til en jævn masse. Tilsæt to dråber hvid eddike og lad det trække i 20 minutter.

Varm olien op i panden indtil den er rygende varm.
Del buketterne af hyldeblomt i individuelle stykker og lad så meget stængel blive på som muligt.
Dyp blomsterbuketterne i dejen og læg dem i den varme olie. Kog i ca. 1-2 minutter til de er gyldenbrune. Læg dem til tørre på en tallerken med køkkenrulle til at suge den overflødige olie op.
Server med rosengelé (se opskrift nedenfor) og/eller sukker.

Rosengelé (ca. 1 ¼ liter)
1 ½ – 1 liter sammenpressede, højrøde rosenblade
1 liter vand
2 tsk. citronsyre
750 g melis
1½  brev Dr. Oetker geleringspulver.

Højrøde, rosenblade fra stærkt duftende roser pilles af, lige før de drysser, skylles og koges i 1 liter vand sammen med 2 tsk. citronsyre 15 min., til duft og farve er trukket ud i lagen. Den sies fra og måles, der skal være 1 liter. Rosensaften blandes med et brev gul melatin. Opvarmes til kogepunktet og koges 1 min. Sukkeret røres i. Geleen bringes hurtigt i kog under omrøring og koges 1 min. Beregn først kogetiden fra det øjeblik, hvor hele overfladen bobler. Geleen skummes, fyldes i atamonskyllede glas og bindes til dagen efter.

Oraina’s hyldeblomst Champagne
7-10 buketter af hyldeblomst
1 pund sukker
2-3 citroner
2 spsk. æbleeddike
3,2 l vand

Opløs sukkeret i 1 liter kogende vand.
Skær citronerne i tynde skiver, læg dem sammen med sukkervandet, eddiken og resten af vandet i en plast, eller glasskål.
Tilsæt hyldeblomsthovederne med hovedet ned. Dæk til og lad trække i 24 timer, derefter sies drikken og hældes på flasker med tætsluttende låg.
Lad den trække så længe som mulig før brug.
Champagnen kan holde sig i mange år.

 

Tekst og ide: Sinnet Tiwaz.
Foto: Alexandar Søndergaard

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *